2015

ΣΚΑΚΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ 2015 ΤΗΣ Σ.Ε. ΒΟΛΟΥ

Η Σκακιστική Ενωση Βόλου (ΣΕΒ) κατά το 2015 είχε σημαντική δραστηριότητα για τα σκακιστικά πράγματα της πόλης και ευρύτερα της περιοχής μας.

Διοργάνωσε 4 τουρνουά πουλ σε οκτώ ομίλους και ένα τουρνουά ράπιντ του ενός ομίλου. Συμμετείχε ως ομάδα σε δυο διασυλλογικά πρωταθλήματα, ένα της ΕΣΣΚΕ και ένα της ΕΣΟ και σε ένα κύπελλο της ΕΣΣΚΕ. Στο ένα από αυτά, αναδείχθηκε πρωταθλήτρια Θεσσαλίας κερδίζοντας την άνοδό της στην Α εθνική. Επιδότησε για πρώτη φορά τη συμμετοχή νεαρών παικτών της σε Πανελλήνια πρωταθλήματα και διοργάνωσε σεμινάριο διαιτησίας για την παραγωγή νέων διαιτητών και προαγωγή παλαιών.

Αναλυτικά διοργάνωσε τα παρακάτω ατομικά τουρνουά με χρηματικά έπαθλα και άλλα βραβεία:

Το 3ο ατομικό τουρνουά πουλ 2015 με αξιολόγηση ΕΣΟ και FIDE σε τρεις ομίλους με 25 συμμετοχές και διεξαγωγή συνολικά 96 παρτίδων. Νικητές ανά όμιλο ήταν: ο Γίτσης Χρ. του Α ομίλου σκακιστής της ΣΕ Βόλου, ο Ρηγανέζης Μιχ. του Β1 ομίλου σκακιστής του ΣΣ Πατρών και ο Οικονομίδης Σαβ. του Β2 ομίλου σκακιστής της Σκακιστικής Ενωσης Βόλου.

Το 4ο ατομικό τουρνουά πουλ 2015 με αξιολόγηση ΕΣΟ και FIDE σε τρεις ομίλους με 22 συμμετοχές και διεξαγωγή συνολικά 64 παρτίδων. Νικητής της τελικής φάσης των Α1 και Α2 ομίλων ο Χατζηπολίτης Γεώργιος, δεύτερος ο Λαγάρας Στέλιος και τρίτος ο Παπαδούλης Γεώργιος. Νικητής του Β ομίλου ο Καλλίας Σπύρος. Άπαντες σκακιστές της Σκακιστικής Ενωσης Βόλου.

Το 1ο νεανικό τουρνουά πουλ με αξιολόγηση της ΕΣΟ σε έναν όμιλο με 10 συμμετοχές και διεξαγωγή συνολικά 45 παρτίδων. Νικητής του τουρνουά ο Μαλαμούλης Δημοσθένης της Σκακιστικής Ένωσης Βόλου.

Το 2ο νεανικό τουρνουά πουλ με αξιολόγηση ΕΣΟ σε δυο ομίλους με τελική φάση για ανάδειξη του νικητή. Νικητής ο Σπύρος Καλλίας, δεύτερος ο Αγραφιώτης Μάριος και τρίτος ο Αγραφιώτης Στυλιανός Άπαντες σκακιστές της Σκακιστικής Ένωσης Βόλου. Συμμετείχαν 15 σκακιστές και διεξήχθησαν συνολικά 57 παρτίδες.

– Στα παραπάνω τουρνουά συμμετείχαν 72 σκακιστές από συλλόγους του Βόλου, Βέροιας, Χαλκίδας, Πάτρας, Χανίων και Αγριάς. Συνολικά διεξήχθησαν 265 παρτίδες μαζί με τις παρτίδες των τελικών φάσεων.

Τέλος με τον Πολιτιστικό σύλλογο Ευξεινούπολης συνδιοργάνωσε το 1ο τουρνουά Ράπιντ διεθνούς αξιολόγησης με 10 συμμετοχές και διεξαγωγή 25 παρτίδων.

Για την αγωνιστική ανάδειξη των νεαρών σκακιστών της η Σκακιστική Ενωση Βόλου (ΣΕΒ) διεξήγαγε δυο εσωτερικά ατομικά νεανικά τουρνουά που έδωσαν για πρώτη φορά, επιδοτούμενες προκρίσεις για τις κατηγόριες Κ12 και για Κ16. Συμμετείχαν 12 νεαροί σκακιστές και αναδείχθηκαν τρεις επιδοτούμενοι σκακιστές. Διεξήχθησαν συνολικά 26 παρτίδες.
Από αυτή τη διαδικασία υπήρξε συμμετοχή τελικά τριών σκακιστών του συλλόγου στα Πανελλήνια πρωταθλήματα Παίδων Κορασίδων της ΕΣΟ, εκ των οποίων οι δυο, Ζγουλέτας Ιωάννης και Οικονομίδης Σάββας επιδοτήθηκαν από το σύλλογο για τη συμμετοχή τους ενώ η Οικονομίδη Μαρία-Γαριφαλιά με ίδιους πόρους.

Σε ομαδικό επίπεδο η Σκακιστική Ενωση Βόλου (ΣΕΒ) έλαβε μέρος στο διασυλλογικό πρωτάθλημα της ΕΣΣΚΕ με 5μελή ομάδα. Έδωσε 3 αγώνες στην προκριματική φάση και 2 αγώνες στην τελική φάση.

Αναδείχθηκε δευτεραθλήτρια Κεντρικής Ελλάδας με απολογισμό 3 νίκες, μια ισοπαλία και μια ήττα. Στους αγώνες της προκριματικής φάσης συμμετείχαν οι παρακάτω σκακιστικές ομάδες της Θεσσαλίας: Σκακιστική Ενωση Βόλου (ΣΕΒ), ΑΟ Αγριάς, Σύλλογος Σκακιστών Λάρισας, ΦΟ Καρδίτσας, ΣΣ. Ελασσόνας και ΣΣ Φαρσάλων.
Στην ομάδα συμμετείχαν οι παρακάτω σκακιστές κατά σειρά συμμετοχών, Λαγάρας Στ. (5), Ζγουλέτας Ι. (5), Χατζηπολίτης Γ. (4), Παπαδούλης Γ. (3), Γίτσης Χρ. (3), Ζαϊρές Κ. (3), Κορώνας Β. (1) και Παπαιωάννου Π. (1)

Συμμετείχε επίσης στο διασυλλογικό κύπελλο της ΕΣΣΚΕ με 4μελη ομάδα. Έδωσε δυο αγώνες στην προκριματική φάση και δυο στην τελική που φιλοξενήθηκε στο Βόλο. Πέτυχε δυο νίκες και δυο ισοπαλίες. Στην ομάδα συμμετείχαν οι παρακάτω σκακιστές κατά σειρά συμμετοχών, Λαγάρας Στ. (4), Γίτσης Χρ.(3), Ζγουλετας Ι.(3), Τζαμτζής Κ.(2), Χατζηπολίτης Γ.(2), Καλλίας Σπ.(1) και Παπαδούλης Γ.(1).

Διασυλλογικά τέλος, συμμετείχε στο Περιφερειακό πρωτάθλημα της ΕΣΟ που διοργανώθηκε για πρώτη φορά μετά το 2010 στη Θεσσαλία, με 10μελή ομάδα που κάλυπτε ηλικιακά όλες τις κατηγόριες. Έδωσε δυο νικητήριους αγώνες και αναδείχθηκε πρωταθλήτρια Θεσσαλίας κερδίζοντας έτσι την άνοδο στην Α εθνική κατηγορία του αγωνίσματος. Συμμετείχαν οι παρακάτω 14 σκακιστές κατά σειρά συμμετοχών. Από δυο οι: Χατζηπολίτης Γ., Ζγουλέτας Ι., Παπαδούλης Γ., Καλυβιώτης Αλ., Καβούρα Παρ., Παπαθανασίου Νεφ. και από μια οι: Τζαμτζής Κ., Πατρίκος Ι., Κορώνας Β., Μυρωνίδη Δεσπ., Παπαιωάννου Π., Θώδη Ήλια, Παπαδούλης Β. και Ζγουλετας Στ.
Τελικά δεν συμμετείχε στην τελική φάση του Πανελλήνιου πρωταθλήματος λόγω έλλειψης οικονομικών πόρων.

– Στις παραπάνω διασυλλογικές συμμετοχές η ομάδα του Βόλου πέτυχε επτά νίκες, τρεις ισοπαλίες και ηττήθηκε μια φορά.

Εκτός των αγωνιστικών δραστηριοτήτων η Σκακιστική Ενωση Βόλου (ΣΕΒ) ενδιαφέρθηκε και για τη σκακιστική διαιτησία. Έτσι διοργάνωσε σεμινάριο διαιτησίας με τη συνεργασία της Κεντρικής Επιτροπής Διαιτησίας και τη βοήθεια του ΑΟ Αγριάς, για παραγωγή νέων διαιτητών και προαγωγή παλαιών. Καθηγητής του σεμιναρίου ο Βύρων Τσορμπατζόγλου γραμματέας της ΚΕΔ. Έλαβαν μέρος οι παρακατω17 ενδιαφερόμενοι από το Βόλο, την Αγριά, τον Αλμυρό, τη Λάρισα, την Ελασσόνα και τα Χανιά: Πατρίκος Ι., Δημόπουλος Χρ., Σκοτεινιώτης Ι., Καβούρης Γ., Φώτου-Κορώνα Βούλα, Χατζηπολίτης Γ., Κορώνας Β., Γίτσης Χρ., Ζγουλετας Π., Σουλικιάς Αντ., Λαγάρας Στ., Καλατζαντωνάκης Αλ., Ψαθά Ευαγγελία, Δριστέλλας Ν., Παραφέστας Δ., Μιχάλης Αγ. και Καβούρας Αχ.