1ος γύρος στο 1o Διεθνές Τουρνουά Σκάκι Βόλου
skakistiki-enosi-volou-3
skakistiki-enosi-volou-2

Ιστορική αναδρομή, έτος ίδρυσης 1962

Η «Σκακιστική Ένωση Βόλου» ιδρύθηκε στις 27/1/1962. Η ιδρυτική συνέλευση των μελών έγινε στο παραλιακό καφενείο «Δημητρούλια» και το αρχικό καταστατικό υπογράφουν 21 μέλη. Τροποποιήσεις του Καταστατικού έγιναν την 1η/3/1970 και την 6η/2/2000 και εναρμονίστηκε με τις διατάξεις του Αθλητικού νόμου.

ΙΔΡΥΤΙΚΟ ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΟ Σ.Ε. ΒΟΛΟΥ 1962 (PDF)

Η Σκακιστική Ένωση Βόλου είναι αναγνωρισμένο αθλητικό σωματείο και μέλος της Ελληνικής Σκακιστικής Ομοσπονδίας (Ε.Σ.Ο.) με Α.Μ. 309 από το 1970 και της Γ.Γ.Α. με κωδικό: ΜΨ72.

3ος γύρος στο 1o Διεθνές Τουρνουά Σκάκι Βόλου

Σύμφωνα  με το καταστατικό της, σκοπό έχει τη συστηματική  ανάπτυξη, καλλιέργεια, διδασκαλία και διάδοση του  σκακιού, στα παιδιά και τη νεολαία γενικότερα και τη παροχή δυνατότητας στους αθλητές της να συμμετέχουν σε σκακιστικούς αγώνες, τοπικούς, Πανθεσσαλικούς και Πανελλήνιους σε ατομικό και ομαδικό επίπεδο.

1ος γύρος στο 1o Διεθνές Τουρνουά Σκάκι Βόλου

Η Σκακιστική Ένωση Βόλου διοργανώνει ατομικά τουρνουά όλων των βαθμίδων (εσωτερικά, πανελλήνια και διεθνή) με εθνική και διεθνή αξιολόγηση (Ε.Σ.Ο. και F.I.D.E.), όπως και μαθητικά τουρνουά τοπικού και Πανθεσσαλικού χαρακτήρα. Συμμετέχει επίσης στις ατομικές και διασυλλογικές διοργανώσεις της Ε.Σ.Ο. (πρωτάθλημα και κύπελλο) για τη Θεσσαλία στο πλαίσιο του Πανελλήνιου πρωταθλήματος και κυπέλλου. Οι σκακιστές της συμμετέχουν και σε ατομικά τουρνουά άλλων συλλόγων της Ελλάδας. Επίσης φροντίζει για την καλλιέργεια του αθλήματος με παρουσιάσεις προς όλες τις ηλικίες της θεωρίας του σκακιού και πρακτικής εξάσκησής του.

Photos by Marw Scott
skakistiki-enosi-volou-5
1ος γύρος στο 1o Διεθνές Τουρνουά Σκάκι Βόλου
6ος γύρος στο 1o Διεθνές Τουρνουά Σκάκι Βόλου
5ος γύρος στο 1o Διεθνές Τουρνουά Σκάκι Βόλου

Η αγωνιστική και διοικητική δράση της Σκακιστικής Ένωσης Βόλου από την ίδρυση της έως σήμερα έχει περάσει από διάφορες φάσεις, ήτοι έντονης δραστηριότητας και επιτυχιών έως και παύσης αυτων. Τα τελευταία χρόνια παρουσιάζει αδιάλειπτη διοικητική δράση όπως και αγωνιστική παρουσία σε τοπικό και πανελλήνιο πεδίο.

Έχει διακριθεί στα Πανθεσσαλικά ομαδικά πρωταθλήματα όπου κατέκτησε αρκετές φορές το πρωτάθλημα Θεσσαλίας με κορυφαία τη συμμετοχή της, στο πρωτάθλημα της Α Εθνικής το 2017, κατέκτησε αρκετές φορές το ομαδικό κύπελλο Θεσσαλίας με άμεση συμμετοχή στη φάση των 16 του κυπέλλου Ελλάδας και σε ημιτελική φάση. 

Οι σκακιστές της σε ατομικό επίπεδο έχουν κερδίσει τον τίτλο του πρωταθλητή Θεσσαλίας αρκετές φορές και έχουν συμμετάσχει στα πανελλήνια ατομικά πρωταθλήματα. Επιτυχίες έχουν σημειώσει και οι νεαροί σκακιστές της στα ομαδικά με αρκετές κατακτήσεις του πρωταθλήματος Θεσσαλίας και με άμεση συμμετοχή στα πανελλήνια νεανικά πρωταθλήματα (2005-2006-2008-2016).

6ος γύρος στο 1o Διεθνές Τουρνουά Σκάκι Βόλου
1ος γύρος στο 1o Διεθνές Τουρνουά Σκάκι Βόλου
5ος γύρος στο 1o Διεθνές Τουρνουά Σκάκι Βόλου
6ος γύρος στο 1o Διεθνές Τουρνουά Σκάκι Βόλου

Σε ατομικό αγωνιστικό επίπεδο αξίζει εν συντομία να μνημονεύσουμε εκτός της μόνιμης παρουσίας του αείμνηστου Κυρ. Μεντισόπουλου, την αγωνιστική εξέλιξη του Γ. Χατζηπολίτη που αγωνιζόμενος πάντα για τη Σκακιστική Ένωση Βόλου έφθασε να γίνει Υποψήφιος Μαιτρ, την παρουσία εδώ και πολλά χρόνια του Μιχ. Αγγελή στις τάξεις του συλλόγου ως Ομοσπονδιακού Μαιτρ και το ότι ο πρώην πρωταθλητής Ελλάδος Σ. Μαλικεντζος ξεκίνησε από τη Σκακιστική Ένωση Βόλου. Βέβαια υπάρχει ικανός αριθμός επιτυχημένων σκακιστών μας στους οποίους θα αναφερθούμε εν καιρώ οι οποίοι συνεχίζουν στο σύλλογο ή έχουν μεταγραφεί σε άλλους συλλόγους όπως και στην ένταξη στο σύλλογο σκακιστών με διεθνείς τίτλους.

5ος γύρος στο 1o Διεθνές Τουρνουά Σκάκι Βόλου

Σε επίπεδο διοργάνωσης τουρνουά, αξίζει να αναφερθούν η διοργάνωση, του Πασχαλινού τουρνουά Πανθεσσαλικού χαρακτήρα το 2018, του 1ου Χριστουγεννιάτικου Πανελλήνιου τουρνουά το 2018 και του 1ου Διεθνούς τουρνουά το καλοκαίρι του 2019 κάτι που έγινε για πρώτη φορά στο Βόλο.

Για να παρουσιασθεί ένα ιστορικό σημείωμα του συλλόγου χωρίς ελλείψεις (το 2022 κλείνει 60 χρόνια), γίνεται συλλογή και επεξεργασία στοιχείων διαφόρων περιόδων. Έτσι γίνεται κατανοητό ότι αυτό το σημείωμα είναι μια πρώτη απόπειρα της ιστορικής διαδρομής του συλλόγου με τεράστιες ελλείψεις που θα συμπληρωθούν σταδιακά. Αυτό μόλις γίνει εφικτό θα γνωστοποιηθεί κατάλληλα.

enosi-volou-skaki-9
5ος γύρος στο 1o Διεθνές Τουρνουά Σκάκι Βόλου
5ος γύρος στο 1o Διεθνές Τουρνουά Σκάκι Βόλου
4ος γύρος στο 1o Διεθνές Τουρνουά Σκάκι Βόλου

Ιστορία του σκακιού

Η λέξη σκάκι προέρχεται από την ιταλική scacco, η οποία τελικά προέρχεται από τα περσικά. Παιχνίδια που σχετίζονται με το σκάκι παίζονταν ήδη από την μακρινή αρχαιότητα στην περιοχή από την Ελλάδα και την Αίγυπτο ως και την Κίνα.

Όλες οι χώρες που βρίσκονται σε αυτήν την περιοχή διεκδικούν την καταγωγή του παιχνιδιού. Ένα τέτοιο παιχνίδι είχε φτάσει και στους Κέλτες ήδη πριν την Ρωμαϊκή κατάκτηση.

Το σκάκι είχε ήδη αποκτήσει την τελική σύγχρονή του μορφή στην δυτική Ευρώπη τον 15ο αιώνα. Οι μεταβολές των κανόνων τους τελευταίους πέντε αιώνες έχουν γενικά να κάνουν με την διαιτησία των αγώνων και όχι με το ίδιο το παιχνίδι. Πολύ αρχαιότερα στο Βυζάντιο παιζόταν μια παραλλαγή του παιχνιδιού, το γνωστό ζατρίκιον.

Το παιχνίδι αυτό πιθανότατα ήρθε κατευθείαν από τους Πέρσες. Μάλιστα η λέξη ζατρίκιον ετυμολογείται από την αρχαία περσική shatranj που σημαίνει “βασιλικό παιχνίδι” (αυτό λογικά ερμηνεύεται από τον ιδιαίτερο ρόλο του βασιλιά στο παιχνίδι και όχι “επειδή παιζόταν από βασιλιάδες”).

Παρόλο που το ζατρίκιο είναι πολύ αρχαιότερο από το σκάκι στην υπόλοιπη Ευρώπη, δεν είναι ο άμεσος πρόγονος του σύγχρονου σκακιού. Ο άμεσος πρόγονος του σκακιού ήρθε στην δυτική Ευρώπη από τους Άραβες. Οι Άραβες με την σειρά τους είχαν πάρει το παιχνίδι επίσης από τους Πέρσες.

Παλιότερα πολύ δημοφιλής ήταν η θεωρία ότι το σκάκι γενικά κατάγεται από ένα ινδικό παιχνίδι, το τσατούραγκα (chaturanga) περίπου το 600 μ.Χ., αλλά οι αποδείξεις θεωρούνται πια αδύναμες. Ακόμα και έτσι η Ινδία είναι πολύ δημοφιλής υπόθεση για την καταγωγή του σκακιού. Ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι από το αραβικό σκάκι οι κινήσεις του ίππου, του πύργου του βασιλιά και σε μεγάλο βαθμό των πιονιών παραμένουν αναλλοίωτες. Ο πύργος αρχικά συμβόλιζε τα άρματα, αλλά με κάποιον τρόπο φαίνεται να συνδέθηκε και με τους πολιορκητικούς πύργους.

Οι βασικές μεταβολές που υπέστη το σκάκι είναι η κίνηση της βασίλισσας (η οποία στο σύγχρονο σκάκι έγινε πανίσχυρη), η κίνηση του αξιωματικού, η δυνατότητα των πιονιών να κινηθούν κατά δύο τετράγωνα στην πρώτη τους κίνηση, καθώς και το ροκέ.

5ος γύρος στο 1o Διεθνές Τουρνουά Σκάκι Βόλου
3ος γύρος στο 1o Διεθνές Τουρνουά Σκάκι Βόλου
1ος γύρος στο 1o Διεθνές Τουρνουά Σκάκι Βόλου
5ος γύρος στο 1o Διεθνές Τουρνουά Σκάκι Βόλου

Και μια ιστορία για την προέλευση του σκακιού

Μεταξύ των πολλών φανταστικών ιστοριών που αναφέρονται στην προέλευση του σκακιού, υπάρχει μία που είναι πραγματικά πολύ ενδιαφέρουσα. Σύμφωνα με αυτή αποδίδουν την εφεύρεση του σκακιού στον Σίσσα, ένα βραχμάνο στην αυλή του Ινδού ηγέτη Μπαλχαίτ.

Ο βασιλιάς ζήτησε από τον σοφό άνδρα να δημιουργήσει ένα παιγνίδι, για την διεξαγωγή του οποίου θα απαιτηθούν από τον παίκτη πολλά προτερήματα, όπως φρόνηση, πρόβλεψη και υπομονή. Σε λίγο καιρό ο Σίσσα έφερε στον βασιλιά το καινούργιο παιγνίδι :

Mια σκακιέρα σαν την σημερινή και πεσσούς. Αυτοί οι πεσσοί αναπαριστούσαν τα τέσσερα στοιχεία του ινδικού στρατού: άρματα, ίππους, ελέφαντες και στρατιώτες, οδηγούμενα όλα αυτά από ένα βασιλιά και από ένα βεζύρη. Ο βασιλιάς ενθουσιάστηκε από το παιγνίδι αυτό και όταν ρώτησε τον Σίσσα τι ήθελε ως αμοιβή, ο σοφός ζήτησε να του δοθούν κόκκοι σιταριού τοποθετημένοι στην σκακιέρα ως εξής: στο πρώτο τετράγωνο ένας κόκκος, στο δεύτερο δυο, στο τρίτο 4, στο τέταρτο τετράγωνο διπλάσιοι κόκκοι από όσοι ήταν στο προηγούμενο δηλ. 8 κόκκοι κ.ο.κ. μέχρι το 64ο τετράγωνο. Ο βασιλιάς διέταξε να εκπληρωθεί η επιθυμία του.

Η έκπληξη του βασιλιά ήταν μεγάλη όταν τον πληροφόρησαν ότι για να συγκεντρωθούν οι κόκκοι που ζήτησε ο Σίσσα, δεν έφθανε όλο το σιτάρι όχι μόνο των Ινδιών αλλά όλου του κόσμου. Διότι ο συνολικός αριθμός των κόκκων που έπρεπε να δοθούν ήταν 18.446.744.073.709.551.615 κόκκοι σιταριού ή σε κιλά 977.677.435.907 τόνοι σιταριού.

Ο βασιλιάς δεν ήξερε τι να πρωτοθαυμάσει περισσότερο, την εφεύρεση του Σίσσα ή την απαίτηση του.

6ος γύρος στο 1o Διεθνές Τουρνουά Σκάκι Βόλου
5ος γύρος στο 1o Διεθνές Τουρνουά Σκάκι Βόλου
1ος γύρος στο 1o Διεθνές Τουρνουά Σκάκι Βόλου
1ος γύρος στο 1o Διεθνές Τουρνουά Σκάκι Βόλου